Reklama
 
Blog | Petr Odo Macháček

Jsem příznivcem odstávek teplé vody

Jsem příznivcem letních týdenních odstávek teplé vody v pražských a mnohých jiných bytech. Vážím si toho, že teplárenské společnosti na sebe napojené lidi tímto způsobem upozorňují, že teplá voda není samozřejmostí. Když už na to podobně vhodně neupozorňují provozovatelé dalších sítí, tak tedy alespoň teplárny.

Mívám štěstí a často jsem během prázdninové odstávky třeba i několik dnů doma. Jen díky těmto promyšleným projektům se tedy jednou nebo dvakrát za rok osprchuji ve studené vodě. Možná bych se v ní mohl sprchovat častěji, jsem přece svobodný člověk a studenou vodu si mohu pustit i jindy během roku, kdy teplá teče. Ovšem nepamatuji se, že bych se k tomu někdy v posledních letech dobrovolně odhodlal. Díky humanisticko ekologickým projektům tepláren se nemusím k ničemu odhodlávat a přesto se mi toho dostane.

Teplárny díky svému blahodárnému působení posilují i uvědomění o nesamozřejmosti mnohých dalších sítí. Díky chybějící teplé vodě si alespoň po několik inkriminovaných dnů uvědomuji, že samozřejmostí není ani studená voda, plyn, teplo, elektřina, internet (a mnoho sítí v jeho rámci), rádio, televize či telefon. Jdu dále a je mi jasné, že technickou či hygienickou odstávku by mohla a možná měla mít i pošta, městská doprava, železnice, správa dálnic, případně policie, zdravotní síť, civilní obrana a další desítky sítí, které bychom mohli časem začít považovat za součást přírody.

O prožitky se studenou vodou bohužel značná část populace přichází. Jde o lidi, kteří si teplou vodu ohřívají sami nebo mají tu smůlu, že žijí v oblasti, kam ji dodává neosvícená teplárenská společnost. Bohužel nemám časovou kapacitu být v této věci aktivní, ale lze věřit, že se mezi těmito obětmi systému najde aktivista, který zajistí zákonné nebo alespoň nějakou dotací podporované odstavování. Pro začátek by se mohl spokojit například i s dvouletými intervaly a jen několikadenní odstávkou.

Reklama

Dnes, kdy lze vše představitelné a hmatatelné technicky řešit, samozřejmě nemohu brát vážně technické odůvodnění odstávky jako nutného provozního opatření souvisejícího s údržbou a opravami teplovodní soustavy. Vždyť žádná jiná z desítek sítí, s nimiž denně žijeme, takovéto plánované plošné odstávky neorganizuje, a pokud výjimečně ano, tak nanejvýš na mnohem kratší dobu nebo s kompenzujícími opatřeními. Jsem si jist, že někteří lidé by i souhlasili s několikaprocentním zdražením teplé vody, aby si dodavatel mohl na dobu údržbových prací pronajmout náhradní řešení. Nebo by se ani nemuselo nic složitě rozebírat, jednoduše by se zvýšila cena teplé vody a odstávky by tiše vymizely.

Já ovšem přirozeně chovám naději, že k takové civilizačních zvrhlostí nedojde. Doufám, že si teplárenské společnosti zachovají zdravý rozum a odstávky budou organizovat dál. Kdyby bylo třeba podepsat petici nebo jít na demonstraci, rád se zúčastním.